Balkonları Süsleyen 5 Önemli Çiçek

1. Begonya
Begonyalar, aydınlık ve güneş gören yerlerde iyi yetişir. Yarı gölge yerlerde boyu fazla uzar ve az çiçek açar. ilkbaharda hava sıcaklığının 16-22 derece olduğu günlerde ekilebilir. Camekânlarda yetişecekse şubat ve eylül aylarında ekilmesi uygun olur. Bir de rex katmerli begonyalar vardır. Onlar dış mekânda direk güneş ışığından uzak olmalıdır. İç mekânlarda ise aydınlık yerlerde güzel gelişirler. Begonyaları hazır fide olarak almak daha uygundur. Sizlere bir ipucu, balkonunuzdaki begonya saksılarınızı kışın içeriye alır veya onları soğuktan koruyabilirseniz, çiçeğinizin ömrü uzar, en az beş yıl daha canlı kalır.

2. Cezayir Menekşesi
Cezayir menekşesi sarkık dallar veren, mavi çiçekli veya dik duran, bordür bitkisi gibi kullanılan; beyaz, mavi, kırmızı pek çok çeşidi olan çok yıllık bir bitkidir. Gölge ve yarı gölge alanları daha çok sever. Aza kanaat eden bir bitkidir. Her toprakta yetişebilir. Saksılarda yetiştirilerek yüksek yerlere, balkon kenarlarına asılırsa, aşağı doğru sarkarak güzel bir görüntü oluşturur. Mart ayında ekilir. Kök çeliği ya da ayırma yöntemi ile daha kolay yetiştirilebilir.

3.    Kadife / Hint Karanfili
Kadifenin değişik tür ve renkleri vardır. Kahverengi katmerli olanları makbuldür. Limoni renkleri, büyük ve küçük çiçekli çeşitleri de bulunur. Kendisi suyu sever; ancak çiçekleri asla sevmez. Yani sularken bitkinin dibine su vermelisiniz. Her çiçek gibi kadifeler de güneşi severler. Bulunduğunuz bölgeye göre değişse de ekim zamanı nisan ayıdır. Daha erken ekilirse soğuktan etkilenirler. Bol tohum verir ve çok çiçek açarlar.

4.    Camgüzeli
Camgüzeli, çok renklidir ve birçok çeşidi vardır.
Kışın balkondan içeriye alırsanız kış boyunca çiçeklenir. Cezayir menekşesi gibi aza kanaat edebilen bir bitkidir. Camgüzelinin de katmerli ve çiçekli olan türleri mevcuttur. Yarı gölge alanları severler. Gölge alanlarda da dayanıklıdırlar. Balkonda rüzgâr almayan köşeler bu çiçek için daha uygundur. Direk güneş ışığından kesinlikle hoşlanmaz ve hemen yapraklarını büzerler. Camgüzeli, tohum ve çelikleme yöntemi ile kolayca çoğaltılabilir. Ancak evde seradaki tohum ortamını oluşturmak zor olabilir. Bu sebeple siz en iyisi çelik yapmayı deneyin, o zaman daha başarılı olursunuz.

5. Sardunya
Sardunyalar güneşi çok severler. Fazla çiçek açmaları güneş ve yetişme ortamındaki besin elementlerine bağlıdır. Pembe, sarı, beyaz ve kırmızı tonlarda güzel çiçekleri vardır. Düz ve sakız sardunyası, katmerli, çiçekli gibi çeşitleri vardır. Sakız sardunyalar yarı gölge alanlarda da güzel gelişme gösterir. Zengin karışıma sahip humuslu topraklarda güzel çiçeklenme yaparlar. Üreme şekli tohumla olsa da çelikleme yöntemi sardunyalar için daha pratiktir. Komşunuzda beğendiğiniz bir sardunya türü varsa, hemen bir dal rica edin, bir hafta suda bekletip saksınıza koyun, çiçeği hemen güneşe çıkarmayın, kök sisteminin oluşmasını bekleyin.

6. Itır
Ankara şartlarında kapalı yerlerde yetiştirilebilir. Soğuklara dayanıklı değildir ve suyu sever.
Itır yaprağı tek başına çay olarak kullanılabilir. Çay, kahve vb. içeceklere katılabilir. Gül gibi kullanılarak sütlü tatlılara, dondurmalara, reçellere katılabilir. Itırın Kullanım Alanları; Rahatlatıcı, antidepresan, antiseptik etkilere sahiptir. İltihap giderir, kanamayı azaltır. Menstrüel ve menopozal problemler, bulantı, bademcik iltihabı ve kötü dolaşımın tedavisinde dahili olarak kullanılmaktadır. 

Çiçeklerin bakım, sulanması, gübrelenmesi ve süslenmesini çocuğunuzla beraber yapın, ileride çiçekleri sadece kitaplardan öğrenmek zorunda kalmasın. Ne demişler, “Ağaç yaşken eğilir.”


Yorum Gönder

0 Yorumlar