İklim Zirvesi(COP23) Bitmişken

Pasifik ülkesi ve resifleri ile ünlü bir adalar (322 ada) ülkesi olan Fiji başkanlığında bir İklim Değişikliği Taraflar Konferansı daha nihayete erdi. Türkiye Paris İklim Değişikliği anlaşmasının yürürlüğe gireceği 2020’de yapılacak İklim zirvesi (COP26) ‘ya aday olduğunu hatırlatırım. Bir önceki yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

Türkiye kamuoyuna ‘Türkiye Rest Çekti’ diye haber yayımlanırken sonuna kadar müzakere etmemiz gerektiğini belirtmemiz gerekir, rest haberleri biraz abartı gibi.. Zira İklim Değişikliği Zirvesinde konuşulan konular rest çekilemeyecek kadar önemlidir. Müzakere konusunda ufaktan eğitimler arttırılmaya başlanmalıdır. Müzakere Teknikleri Eğitimi Akademisi kurulmalı ve artan rolümüze katkı vermeye hazırlanmalıdır. Müzakere ekibi, iklim zirvesine katılan her kurum temsilcisini, STK’yı ve uzmanı müzakerelerde yeteri kadar kullanamıyor. Müzakere ekibimiz daha güçlü olmalıdır. Diğer yandan ülke kamuoyumuz iklim, çölleşme ve biyoçeşitlilik müzakerelerine pek duyarsız kalıyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi bu konuda gazetecilerin azlığıdır. Bu konuları takip eden uzman gazeteciler yetiştirilmelidir. Günün fosili hikayeleri bizim eksikliğimiz.

Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki ile dönem başkanlığını yürüten Fiji Başbakanı Frank Bainimarama ile bir araya geldi ve oldukça sıcak görünen bir ikili görüşme yaptılar. Bakanımız Konuşmasında; Ülkemizin Kalkınmış ülke listesinden kalkınmakta olan ülke listesine alınmamız gerektiği ve böylece fonlardan faydalanma imkanının verilmesi ve emisyon taahhüdünden muafiyet sağlanması gerektiği ifade edilmiştir.

Yeşil İklim Fonuna kisi başı en büyük katkıyı yapan ülkeyiz fakat henüz yeteri kadar faydalanamıyoruz. Bu fonlardan faydalanma önündeki amacımıza Almanya gayet epey katkı verdi. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri üzerinde de çalışan ülkemiz 13. Hedef olan İklim Eylemi üzerinde çalışmalarına devam ediyor.
Iklim Değişikliği ile Mücadele için sadece Yeşil İklim Fonu olmadığını ifade edelim. İklim Uyum Fonu, Küresel Çevre Fonu, İklim Yatırımları Fonu, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletlerin çeşitli organları ile ülkemize çeşitli fonlar geliyor. Fakat bu fonları yani parayı pek değerlendiremediğimiz ve projeyle hesaptan çekemediğimiz için gerigidiyor. Halbuki projeler yazıp bu para kaynaklarını hem ülkemizde hemde gönül coğrafyamızda kullanırız. Gönül coğrafyası derken iklim zirvesinde taleplerimize karşı çıkan ve daha çok ada devletleri ve Afrika devletlerine sahip çıkan ‘G77+Çin Grubu'nu ikna edersek kazanırız ve amacımıza ulaşırız. Çin Hükümetini ikna etmek pek mümkün değildir. 


Foto 1. Fiji Adaları Pasifik Okyanusunda 322 adadan oluşur.

Dünya’dan Kısa Haberler
Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği, WindEurope tarafından açıklanan verilere göre 28 Ekim 2017, Cumartesi günü Avrupa'nın elektrik talebinin yüzde 24,6'sı rüzgar enerjisinden sağlandı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre Türkiye'de şimdiye kadar toplam üretimde rüzgâr enerjisinin payı yüzde 16,6'lık en yüksek noktasına 5 Ağustos 2016 günü ulaşmıştı.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 2017'nin şimdiye kadar kaydedilen en sıcak ikinci yıl olabileceğini açıkladı. 2016'nın El Niño etkisi ile en sıcak yıl olarak kayda geçtiği hatırlatılmaktadır.

Arnavutluk geçen sene ağaç kesmeyi yasakladı. Yeni Zelanda’nın yeni başbakanı benzer şekilde ağaç kesmeyi yasaklıyor. Belçika kömür santrallerini kapatırken, Oslo, Hamburg gibi kentler otomobil girişini yasaklıyor, Hollanda gibi içten yanmalı motorların alım satımını engelleyecek kararlar alan, ayrıca planlara başlayan ülkeler ve kentler var. İtalya Kömürden Çıkış Planını açıkladı ve buna göre kömür santrallerini 2025’e kadar kapatacağını, enerjiden kaynaklanan emisyonların %39’unun azaltılacağını açıkladı. Almanya’da 52 Şirket ortak bir deklarasyonla Merkel yönetimine İklim Eylemini Yükselt çağrısı yaptı. İngiltere ve Kanada'nın başını çektiği 25 ülke, eyalet ve şehir iklim değişikliğiyle mücadele için kömür tüketimine karşı bir ittifak oluşturdu.


Sonuç Olarak
Paris İklim Değişikliği Anlaşmasının Kural kitabı bir sonraki zirveye kadar hazırlanamayacağı öngörülünce ara bir zirve yapılmasına karar verildi.  Diğer yandan COP24 gelecek yıl Polonya’nın Katowice kentinde gerçekleşecek. O gün de bunların aynısını konuşacağız sanırım. Bu arada birçok ülke “Kömürden Çıkma Senaryoları” açıklamaya başladı.

Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın özellikle özel sektöre sunduğu fırsatlar kaçmaya başladı. Özel Sektör hukukçuları ve iş geliştirme uzmanları harıl harıl Paris İklim Değişikliği Anlaşması metni üzerinden çalışmalara yoğunlaşmalıdır. Bu konudaki fuarları kaçırmamalıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar