Çölleşmeyle Mücadele Ve Arazi Tahribatına Karşı Daha Fazla Gençlik Bulunmalıdır

Ankara’da yapılan Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele 12. Taraflar Konferansı’nda gençleri harekete geçirip toprağımız ve tabiatımız için bir şeyler yapmaya davet etmiştik. Nihayet biz gençler zihinlerimizi toprağa ve tabiata yönlendiren bir program yapmıştık. Son olarak ta üzerinde çalıştığımız metni kabul ettirdik ve okuttuk. Gençlere rol verilmesini amaçlamıştık ve Gençlerin dikkatini çekmeyi amaçlamıştık, başarılı olduk.

Son iki yıldır Daha Yeşil Bir Dünya İçin Gençlik Platformu olarak çalışmalarımıza ve temaslarımıza devam ettik. Amacımıza uygun geziler, eğitimler, çalıştaylar, gençlik buluşmaları, yurtdışı programları yaptık. Platforma üye STK ve gençlere fırsatlar sunmaya ve daha yeşil bir dünya için karınca misali çalışmalarımıza devam ettik.

Çin’in Ordos Şehrinde yapılan BM Çölleşme İle Mücadele 13. Taraflar Konferansı (UNCCD COP13)’nda tüm tarafların desteğiyle Gençlik Formu yapıldı. Gençlik Formu dünyanın her bölgesinden davet edilen gençlerle “Daha Yeşil Bir Gelecek İçin İşbirliği Ve Gelecek Kuşaklar İçin Fırsatlar” temasıyla yapıldı. Programa Türkiye’den bir temsilci de katıldı. Programda UNCCD Genel Sekreteri Monique Barbut; “Cesaretli olursak sıkı çalışma ve vizyoner bir bakışla arazi tahribatını azaltabiliriz.” dedi. Okunan sonuç deklarasyonunda özet olarak; gençlere toprağımız için daha fazla fırsat ve görev verilmelidir, denilmiştir.
Çölleşme ve erozyonla mücadele genel müdürlüğü olarak birçok kurum ve kuruluşla işbirlikleri çalışmaları ve projeler yürütülmektedir.  Ülkemizden daha fazla kişinin bu kurumlarda çalışması ve görevler alması temeni ediyoruz.

Çölleşme ve Arazi Tahribatına Karşı Ortak işbirliği ve projeler yaptığımız uluslararası ve bölgesel kuruluşlar:
UNCCD, çölleşme müzakereleri ve uluslararası çölleşme ile mücadele eğitimleri
UNCCD-RCU,  ATD çalıştayları
UNFF, Ormancılık Forumu müzakereleri
UNCBD, Biyoçeşitlilik müzakereleri
UNFCCC, Iklim Müzakereleri
FAO-SEC, SAY projesi ve diğerler çalışmalar
FAO SILVAMED, Akdeniz Ormancılık Haftası
Afrika Birligi, işbirliği çalıştayları
Büyük Yeşil Duvar Ajansı, çölleşme eğitimleri ve dostluk ormanı projesi
IFAD, Murat Nehri Havza Rehabilitasyon Projesi
WMO, Kum ve Toz Fırtınaları Çalıştayı
İİT, Havza ve Su koruma çalışmaları,
TİKA, Afrika OrtAsya Uygulama Projeleri
CPMF, Akdeniz Ormanları İçin İşbirliği Ortaklığı proje ve çalışmaları... gibi sıralanmaktadır.

Sonuç olarak Daha Yeşil Bir Dünya İçin Gençlik Platformu olarak görev gücümüze devam edeceğiz. Toprağımız ve tabiatımız için daha fazla genç, daha fazla işler yapmalıdır.

Daha Yeşil Bir Dünya İçin Gençlik Platformu Mentörü
Orman Yüksek Mühendisi
Mustafa Çetin


Yorum Gönder

0 Yorumlar