Millet Bahçesi nedir? (Bölüm-1)

Bu yazı dizimizde Milli Türk Bahçe Sanatının en önemli nüvesi olacak olan Millet Bahçeleri ve Doğa Kültürü Eğitimleri konularını ele alacağız.

Tarih ve kültürümüzde kamu, özel ve sivil toplum(gönüllü/vakıf) çalışmaları şehir medeniyetini inşa etmiştir. Milli Türk Bahçeciliği de Anadolu’da şekillenmiş ve konar göçer toplumdan çıkan milletimizin önemli bir ihtiyacını gidermiştir. Millet bahçelerinin Bursa, Eskişehir, Trabzon, Gaziantep, Konya, Samsun ve Ordu'da inşa edileceği de dile getirilmişti.

Millet Bahçesi; şehirlerde halkın kullanımına hizmet eden ve modern hayattaki parklar, eski kültürümüzdeki seyran bağları ve seyfiyelikleri (mesire yada piknik alanlarını) içeren insanımızı doğa kültürü ile buluşturan özel alanlara denir. Millet Bahçesi, hem seyirlik yerler, hem rayiha (koku), hem de doğal musiki (su ve kuş sesi) ihtiva eder.

Şehir medeniyetinin önemli bir köşesini inşa edilmesi piknik alanları, park, bahçeler, seyfiyelikler, botanik parkları, arboretum, kent ormanları, koruluklar, bostanlar, gıda ormanları, bağlar gibi isimlendirmeler yanında cami, okul gibi kamu alanlarının yeşillendirilmesi de önemlidir.  Fakat bu alanların hepsi birbirinden farklıdır. Bu alanların hepsi kültürümüze göre anlamlandıracak olan ağaç, çiçek ve su yapıları, köşk, kamelya, namazgah ve sanat içeren temalar yerleştirilmelidir. Millet Bahçesinin içindekiler bölümünü başka bir yazımızda bahsedeceğiz.

Kimler Millet Bahçesinde Görev Almalı?

Öyle bir millet bahçesi olsun ki Mimarlar en güzel şaheserler ortaya çıkarsın, sanatçılar estetik bir eda ile çalışsın, şairler şiirler yazsın, Mühendisler altyapısını ve su tesislerini kursun, ormancılar en nadide orman ağaçları ile bezesin, biyologlar en güzel bitkileri yerleştirsin, rehberler bu millet bahçesinin kültürümüzdeki ve milli Türk bahçe geleneğindeki yerine anlatsın bize, hiçbir şey bilmeyen de öğrensin ve veya öğrenmeyi teşvik etsin.

Millet Bahçeleri ve Doğa Kültürü Eğitimleri üzerine yazımız devam edecek.
Orman Yüksek Mühendisi

Mustafa Çetin
Bilge Nesil Gençlik Bilişim Sanat Turizm Derneği
Ekoturizm ve Doğa Kültürü Eğitimleri Projesi

Yorum Gönder

0 Yorumlar