DOĞA TEDAVİ EDER; KARANTİNA SONRASI 

Hastalık sırasında ve sonrasında kişiler; karşı karşıya kaldıkları zorlu duruma uyum sağlamak ve bu durumla baş etmek için bazı tepkiler verirler. Davranışlarda bazı değişiklikler meydana gelir. Bu durum olağan ve beklendiktir. Ancak bu davranış ve duygu değişimlerinin zaman içerisinde azalarak ortadan kalkması beklenir. Azalmayan veya aksine şiddetlenen durumlarda profesyonel müdahale gerekmektedir.

Salgın dönemlerinde, hastalık ve karantina süreci ile karşı karşıya kalan kişilerde görülebilecek bazı psikolojik problemler şunlardır; a) Yoğun olumsuz duygular: Korku, üzüntü, suçluluk hissi; b) Stres: Hastalıkla ilgili hatırlatıcılara karşı hassasiyet, sürekli gergin ve huzursuz hissi; c) Tükenmişlik: Aşırı derecede yorgunluk hissi, dikkat dağınıklığı, karamsar düşünceler; d) Öfke sorunları: Günlük stresler karşısında orantısız öfke davranışları, sakinleşmekte zorlanma; e) Uyku problemleri: Uykuya dalmada zorlanma veya uykunun sürekli bölünmesi, kabuslar; f) İştah problemleri: İştahta gözle görülen şekilde artış veya azalış.

Diğer yandan öğrenme yoksulluğu kriz anlarında daha çok perçinleşir. Deprem bölgelerinde yaşayan ailelerde 4 yıllık bir araştırmaya göre anafay hattında yaşayan ailelerde çocukların en az 1.5 yıl öğrenme kaybı yaşadıkları tespit edilmiştir. Özellikle uzaktan eğitime uygun olmayan yaşları ve durumları dolayısıyla ailelerin isteksizliği de ayrı bir dezavantaj oluşturmuştur. 

Korona tedavi ve karantina dönemi sonunda çocuklarda çeşitli psikolojik problemler karşısında 6 temel takviye önerilmektedir. Bunlar;
1- Fiziksel hareketlilikler: egzersiz çalışmaları, spor ve bedeni yarışmalar;
2- Düşünceyi besleyen aktiviteler: bulmaca, yapboz, sanat çalışmaları gibi;
3- Hayal gücünü desteklemek: resim yapmak, oyun oynamak, şiir ve hikaye okumak gibi;
4- İnanç ve değerler desteği: doğa ve olumlu düşünme gibi;
5- Duygusal beslenme: gülmek-üzülmek, mizah, günlük tutmak;
6- Sosyal ilişkiler: sevdikleri ile sohbet ve akraba ilişkileri ile ilgilenmek gibi.

Bu 6 temel takviye için orman okullarına müracaat ediniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar