Ağaçların Anlamı ve Sembolleri

Orman Anaokulları Eğitmenleri olarak son zamanlarda ağaçlara yüklenen anlamları daha çok merak eder olduk. Hem eğitimcilerin eğitimi ve hem çocuklar için atölye çalışmalarında bu anlamları daha çok kullanmaya başladık. 

Her bir ağaç üzerine yapacağımız söyleyişiler için zaman kolluyoruz. Önümüzdeki süreçte bu faaliyetimize başlayacağız. Bizi takip edin ve ormanı gözlemleyin.

Ağaçların halk kültüründe anlamı ve sembol değeri;

Mezarlık servisi; mezar kenarlarına dikilerek ve mezar taşlarında resmi konularak matemi hatırlatır. Servi ve çınar uludur.

Çınar ağacı; hızlı büyümesi ve uzun yaşaması sebebiyle Osmanlı Devleti'ni temsil eder. Azameti ve gösterişi temsil eder. Mahalle merkezleri çınar ile teşekkül ettirilirdi.

Ceviz ağacı; yakın çevresinde başka bitkilerin hatta kendi fidelerinin bile yetişmesine imkan vermediği için kıskanç ve geçimsizliğin temsilcisidir. Dibinde uyunmaması tavsiye edilir.

Hurma ağacı; daima yeşil ve uzun ömürlü bitki olup çöl ikliminde bile yetişebilir. İnsanoğlu ile gen benzerliğinden dolayı insanoğlunun halası olarak kabul edilir.

İncir Ağacı; üretkenliği ve hızlı büyümeyi temsil eder. Her bir kökü onlarca sürgün verir ve yeni gövde oluşturur.

Zeytin ağacı; barışı ve sağlığı temsil edip Kur’an-ı Kerim'de üzerine incir ile beraber yemin edilen bitki olması sebebiyle zengin bir anlam yükü taşır.

Nar ağacı; gücü ve tasarrufu temsil eder. Nar kumbara yada vitrin süsü olarak çok kullanılır.

Meşe ağacı; Türkiye'de 18 türü ve 31 taksonu sebebiyle geniş bir yayılım gösterir. Dolayısıyla hoşgörü ve yardımseverliği temsil eder. Meşe odunu sert, uzun ömürlü ve zararlılara tahammülü sebebiyle Türk milletine benzetilmiştir.

Çam, kolay fidan elde edilmesi ve arazide kolay yetişmesi sebebiyle tercih edilir. Mesela Kızılçam Anadolu'ya verilen bir armağandır, denir. Çam ve meşe Anadolu bekçisidir.

Ardıç ağacı; Torosların zirvelerinde yetişmesinden dolayı yarenlik etmesi ve odununun sertliği sebebiyle Yörükleri temsil eder.

Ladin ağacı; Karadeniz'de çam sakızı elde edilmesinden dolayı sevilen bir türdür.

Göknar, ladin, sedir yakışıklı ağaç olarak kabul edilir. Kayın, erguvan, gürgen, akçaağaç güzel ağaç olarak bilinir. 

İğde, ıhlamur, limoni servi, sığla kokuludur.

Ağaçları halk açısından nitelendirdikten sonra çok tercih edilen üç bitkiden daha bahsetmeliyiz; gül, lale ve karanfil...

Lale; yeknesak gövdesi ve stilize edilebilmesi sebebiyle tevhidi bir anlamı yüklenir.

Gül; Türk edebiyatında üzerinde çok şiir, roman, hikâye yazılmış olup Peygamber Efendimizin çok sevdiği çiçek olması sebebiyle Muhammedi anlam yüklenir.

Zambak; kokusu ve kolonyası ile çok güzel koku vermesiyle bilinir.

👇😉 Bu 2 yazımızda sizin mutlaka ilginizi çekecektir 🌳🌲🌿🍂🍁🍃🌱🌼

Ağaçlarda Budama ve Ağaç Cerrahisi

Mutfak, Banyo ve Lavabonuza Koyabileceğiniz Bitkiler




Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Ocağına incir ağacı dikmek deyimi ile bağlantısı nedir?

    YanıtlaSil
  2. Ocağına incir ağacı dikmek; evini barkını yıkmak, ocağını söndürmek anlamında çok yaygın bir deyimdir. incir ağacının kökleri yayılma eğiliminde ve çok güçlü olduğundan, önüne ne çıkarsa parçalar. bir evinin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Kökler ahtapot gibi boruları sarar, tıkar, hatta parçalar.. Başınıza büyük iş açar.. Yani ocağınıza incir ağacı dikilir. :)

    YanıtlaSil

Yorumunuz İçin Teşekkürler..