Koruma Birimleri İçin Hayvan Hakları Projesinde Sona Geliniyor.

Yeşil orman okulu olarak hazırladığımız projede hayvanları daha iyi tanımak ve hayvan haklarını korumak amacıyla bir rehber hazırlayacağız. Koruma birimleri için hazırlayacağımız bu rehberi isteyen herkes ücretsiz alabilecek. Rehber hakkında 4 Ekim Dünya hayvan hakları gününde bir lansman toplantısı yapacağız lütfen sosyal medya kanalımızı takip ediniz.

Bu programımızda Avukat ve Hayvan Hakları Savunucusu Sayın Melike Özdemir Ballı Hanımefendi’yi Yeşil Orman Okulu eğitmenlerinden Mustafa Çetin ağırladı. Melike Hoca, Hayvanlara Adalet Derneği başkan yardımcısı ve çok kıymetli bilgiler verdi.

Proje AB Sivil Düşün destekliyor. Proje ile koruma birimleri olan Doğa, Çevre Ve Hayvanları Koruma Timleri/ Polisleri ile Orman Muhafaza Memurları için hayvan hakları rehberi hazırlıyoruz.

Söyleyişiyi dinleyebilir yada özetini www.yesiormanokulu.com notlarından okuyabilirsiniz.

1.      Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız ve sonra da Hayvanlara Adalet Derneği hakkında bilgi vermenizi istirham ediyorum.

Hak temelli çalışıyoruz, ihmal edilen bir alan olduğunu düşünüyorum. HAD hukukçulardan sosyolog, psikolog, veterinerler üyelerimiz var. Bazen davalara müdahil oluyoruz. Bilinç değişikliği için anaokulundan liseye hayvan hakları eğitimleri; üniversite yada şirketlere toplumsal dönüşüm eğitimleri veriyoruz. Hayvan haklarını sürdürülebilir kalkınma amaçları ile de ilişkilendirebiliriz.

2.      Bizim programlarımız da ikinci soru genelde kavramsal ya da teorik bilgi üzerine olur. Buradan yola çıkarak; hayvan hakları nedir, hayvan hakları koruma deyince ne anlamalıyız?

Hayvan haklarda beş duyu sahibidir ve hayvanlarında refahını korumak gerekir. İnsan merkezli bir dünyada tüm canlılara yer verdiğini söyleyebiliriz. Bir zamanlar kadınların haklarını konuşamıyorduk, kölelerin hakları yoktu yada köle edinme hakkı olduğu söyleniliyordu. İnsan merkezli bir bakış açısıyla düşündüğümüzde hayvan hakları ve Hayvan refahından söz edemeyiz.

Bu konuda 1978 yılında ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi temel çerçeveyi oluşturur Bununun yanında 2012 yılında ilan edilen Cambridge Bilinç Deklarasyonu önemlidir. Bu deklarasyona 60 kadar bilim insanı imza atmıştır. İnsanlar ve bazı hayvanlar bilinç oluşturan nörolojik substratlara sahiptir. Tüm memeliler, kuşlar ve ahtapotlar gibi hayvanlar nörolojik substratlara sahiplerdir. (URL-1)”

3.      Yaban hayatı dediğimiz hayvanlar için yani ayı, kurt, tilki, karınca gibi diğer türler için Hayvan hakları çerçevesini betimleyebilir misin?

Hayvan hakları konusunda dilimizde de hassas olmalıyız. “Karınca bile” sözünde bile kelimesine üzülürmüş karınca. Biz bu konuda kadim bir geleneğe ve geçmişe sahibiz. Bunun yanında aynı dili konuşmadığımız için hayvanları duyamıyoruz ama haklarını gözetmeliyiz.

Hayvan haklarıyla sadece kedi köpek korunuyor zannedilmemelidir. Hayvanlarla deney ve hedef tahtası olmaması gerektiğini ifade etmek gerekir. Avcılık kanunu ile Merkezi Av Komisyonu (MAK) kararları orman yangını bölgelerini kapsamaması bile bizi memnun ettiğini söyleyebiliriz.

Haklarını korumak yerine hayvan haklarına saygı duymalıyız. Böcek deyince karınca da akla gelir sinek de fakat öldürmemek temel yöntem akla gelmemelidir. Diğer yandan çalıştırılan hayvanlarda hak ihlalleri olduğunu söyleyebiliriz.

4.      AB Sivil Düşün programı ile koruma birimleri olan Doğa, Çevre Ve Hayvanları Koruma Timleri/ Polisleri ile Orman Muhafaza Memurları için hayvan hakları rehberi hazırlıyoruz. Bu konu hakkında neler düşünürsünüz, hayvan haklarını koruma mümkün mü? Orman Okulu eğitimlerinde; “Hayvanların Yaşam alanlarında bulunuyoruz.” diye söylüyoruz.

Hayvanat bahçeleri veya sirkler hayvan hakları ihlallerinde oldukça dikkat çekiyor. Hak temelli çalışmalar yapan ve bunun yanında hak, adalet, özgürlük kavramlarından bahsedilmelidir. Böylece çocuk hakları, çevre hakkı, hayvan hakları konusunda bir eş güdüm olur.

Yeşil Orman Okulu eğitimleri ve eğiticilerin eğitimlerinde hayvan haklarına daha fazla yer vermenizi bekleriz. Bu konuda hazırlayacağınız rehber önemli bir boşluğu dolduracaktır.


URL1; http://fcmconference.org/img/CambridgeDeclarationOnConsciousness.pdf



Yorum Gönder

0 Yorumlar