Denizlerin En Büyük Kirleticisi Plastik Pipetler mi?

Tek kullanımlık plastiklerden pipetlerin yada diğer tek kullanımlık plastiklerin, belki de pet şişelerden 

Ancak durum Maalesef öyle değil. Peki iklim değişikliği mi? Maalesef o da değil. Fosil yakıtların denizlere dökülmesi mi? Yok yok o hiç değil.  

Bu kirleticiler sadece küçük bir miktar. Denizlerimizi ve Okyanuslarımızı en önemli kirleticisi ise balıkçılık! Evet yanlış duymadınız balıkçılık denizleri mikro plastiklerden, pet şişelerden, pipetlerden çok çok daha yüksek. 

Peki ne demek istiyorsun derseniz. Size biraz balıkçılığı, balıkçılık dediysem bize küçükken çizgi filmlerde, çizgi kitaplarda yada hikayelerde anlatılan küçük kayığında balık tutan bilinç altımızdaki tatlı şapkalı balıkçı amcadan bahsetmeyeceğim. Endüstriyel balıkçılıktan bahsedeceğim. Endüstriyel balıkçılıkta şirketler denizlerde ve okyanuslarda büyük filolarla avlanmaya çıkarlar ve milyonlarca ton balığı gemilere yüklenir ve tüm dünyada satışa çıkar. Sorun burada tüketimin artması evet. Ancak daha büyük sıkıntı ise balıkçı malzemelerinin, balıkçı ağlarının her noktada, her yerde olması. 

Evet tek kullanımlık plastikler denizlere, deniz canlılarına zararlıdır ancak balıkçılık ağları ve araçları ise direk öldürmek için üretilmiş araçlardır. Ve bu denizlerdeki kirleticilerin %50'sinden fazla, yani büyük çoğunluğu aslında endüstriyel balıkçılıkta kullanılan ağlar ve araçlardır. 


Peki Ne Yapılmalı?

  • Nasıl pikniğe gittiğimizde kirleticilerimizi almamız gerektiğini biliyorsak avlandığımızda da aynı şekilde ağımızın kalmaması önemlidir.

  • Sürdürülebilir balıkçılık, yani balık çiftlikleri modeli. Yasadışı - kaçak - balıkçılığa dikkat çekilmeli. 

  • Nesli tehlikedeki türler kesinlikle avlanmamalı, yunuslar gösteri havuzlarına hapsedilmemeli.

  • En önemlisi ise yediklerimize dikkat etmekten geçiyor. Hazır paket ürünler her zaman endüstrileşmiş üretimden geçiyor. Bu gıda sektöründe endüstrileşmede ise her zaman olmasa da çoğu zaman dikkat edilmesi gereken bir konu. Örneğin hormon ile geliştirilmiş tavukların kesimleri, yoğurt üretiminde jelatinin kullanılması gibi hususlar maalesef günümüzün endüstrileşmiş gıda problemlerinden. Küçük işletmelere yada yapabiliyorsanız kendi ürettiğinizi tüketin. En büyük çözüm bu :) Tabi çöp bırakmamanız en önemli konumuz.
Sonraki yazılarımda görüşmek üzere. Hoşça kalın Dostça kalın.











Yorum Gönder

0 Yorumlar