Genç Lokman Hekimler Projesinde Yeni Dönem Devam Ediyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı GPDP 2020- 1 kapsamında desteklediği Genç Lokman Hekimlerin Şifa Kapısı Projesi kapsamında faaliyetlerin 3. dönemi yapıldı. Bu projenin bu döneminde faaliyetler nihai ürün olarak yani sabun, krem, macun, yağ, merhem, tentür, şurup, şerbet, şifalı çay, kişisel bakım ürünü gibi ürünler için atölye çalışmaları şeklinde devam ediyor.

Besler Şifa Atölyesinin imkanları için broşür hazırlanarak katılımcılara veriliyor.



GÜDÜL BELEDİYEBAŞKANI ZİYARETİ 

Sakinşehir Güdül Başkanımız Sn Muzaffer Yalçın'ı makamında ziyaret ettik ve projenin son durumu hakkında bilgi verdik. Sayın Başkanımız, Boyar Itri ve Tıbbi Bitkiler Yetiştirilmesi ve Kıymetlendirilmesi (BITKI) Eğitimlerinde desteği için belgesini ve plaketini takdim ettik. 



Sayın belediye başkanının tıbbi ve aromatik bitkiler e olan ilgisi önemliydi. Krem, yağ, sabun, merhem setinden takdim ettik. Projede yeni dönemde yapılacak faaliyetler ve yeni projeler için fikir teatisinde bulunduk. Sayın Başkanımıza teşekkür ederiz.




AROMATERAPİ VE FİTOTERAPİ ATÖLYELERİ-1; AROMATERAPİYE GİRİŞ

Proje kapsamında Aromaterapiye Giriş dersi Doç. Dr. Sabri Erbaş tarafından verilmiştir. Eğitime 60 kişi katılmış olup eğitim programını tamamlayanlar sertifika verilecektir. Eğitimde aromaterapi nedir, uçucu yağların özellikleri ve elde etme yöntemleri, yağların kullanıldığı alanlar tıbbi ve aromatik yağlarda dikkat edilecek konular, bitkilerle tedavinin tarihi, geçmişten günümüze uçucu yağlar ve tarihi, uçucu yağ çeşitleri, örnek aromaterapi formülleri karışımları, uçucu yağlar da ağır metal testi, uçucu yağların sağlığını anlamı testi, uçucu yağlar da standardizasyon konuları işlendi. 

Uçucu yağların antioksidan, antienflamatuar, antibakteriyel, antiviral, antifungal etkisi, limbik ve endokrin sisteme faydası konusunda sunum yapıldı.



AROMATERAPİ FİTOTERAPİ ATÖLYELERİ-2; ŞİFALI MACUNLAR ATÖLYESİ

Şifalı macunların yapım şekilleri için Atölyede çalışmalar yapıldı. Katılımcılara gösterilen macun yapımında dikkat edilecek konular, formüller ve tecrübeler anlatıldı. 

Çalışmada udihindi macunu, kuvvet macunu ve hayıt macunu üzerinde duruldu. Ücretsiz yapılan atölye çalışmasında projeyle hazırlanan atölyenin tüm imkanları kullanıldı. Atölye çalışmasından memnun kalan katılımcılar daha çok üretmek ve insanlara faydalı olma fırsatı bulduklarını ifade ettiler.
















PROJE KONTROLÖRÜ VE DENETÇİSİ ZİYARETLERİ

Proje atölyesinin ve demirbaşlarının kontörlü bakanlık denetçisi tarafından yapıldı. Diğer yandan proje kontrolü ile birinci ve ikinci rapor üzerinde mütala yapıldı, proje gidişatı hakkında proje koordinatörüne bilgi verildi.

Atölyede projenin 3. döneminde yapılacak olan faaliyetler hakkında hem bakanlık temsilcisine ve hem proje denetçisine bilgi verildi. Karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak iyi temenniler ile toplantılar yapıldı.

Bakanlık temsilcisi Ali Gelmiş ve proje denetçisi Erol Aloğlu proje hakkında memnuniyetlerini ifade ettiler. Hazırlanan Atölyenin, demirbaşlarının ve raporların herhangi bir eksikliğinin olmadığı yönünde rapor hazırladılar. Toplantılara dernek başkanı Mustafa Çetin ve Proje Koordinatörü Cemile Çetin eşlik etmişlerdir.


AROMATERAPİ FİTOTERAPİ ATÖLYELERİ-3; TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİ KULLANIM ŞEKİLLERİ

Aromaterapi Fitoterapi Atölyeleri'nin 3. sü Prof. Dr. Selami Selami tarafından yapıldı. Tıbbi ve aromatik bitkilerin farklı kullanım yöntemleri ve dikkat edilmesi gereken hususlara yer verildi. Prof. Dr. Selami Selvi; Demleme, Toz, Krem, Merhem, Tibbi yağ, Tentür, Hulâsa(ekstrakt), Gargara, Banyo, Lapa, Dekoksiyon, İnfüzyon,  şurup, macun gibi bitki kullanım şekilleri hakkında ayrıntılı  bir sunum yaptı. Her yöntem çeşitli bitkilerle de örnek verilerek detayları konuşulmuştur. Program sorulu cevaplı aktif katılımla yapıldığını hatırlatırız. 

Genç Lokman Hekimlerin Şifa Kapısı Projesi 3. döneminde yeni konularla devam ediyor. 300 kişilik eğitim grubumuz güzel eğitimleri sabırsızlıkla bekliyor.



UŞAK ÜNİVERSİTESİ PROJE PAZARI

Projenin ürettiği ürünlerle ilgili Uşak Üniversitesi Proje Pazarı nda sunum yapılmıştır. Uşak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi 2. AR-Ge ve Tasarım Proje Pazarında yüzlerce proje içinden sunuma layık görülen projelerden seçilmiştir.

Projenin farklı yönleri, proje çıktıları, projenin yaygın etkisi ve projenin bakanlıkça desteklenmesi konusunda sunum yapıldı.



AROMATERAPİ FİTOTERAPİ ATÖLYELERİ-4; ŞİFALI KREMLER ATÖLYESİ

Proje kapsamında atölyede krem atölyesi yaptık. Şifalı ve doğal krem tarifleri paylaşıldı. Katılan 12 bayan proje ve atölye imkanlarından faydalandılar.

Krem yapmadan önce malzeme hazırlığı yapılarak, proje kitaplarından ve eğitmenin tariflerine göre çalışmalar yapıldı. Tohum yağı çıkarma ünitesi ve baharat öğütme cihazı da kullanılarak kremler yapıldı. Özellikle romatizmal ağrılar, cilt yaraları ve kas gevşetici kremler yapıldı.

Krem atölyelerinin devam edeceği ve proje süresince en az 12 adet krem tarifinin ve çeşitli teknik detayların öğrenileceği ifade edildi.



FİDAN DİKME ETKİNLİĞİ

Ayaş Tekke Köyünde fidan dikim etkinliği yaptık. Mavi servi, Toros sediri ve meyve fidanları dikildi. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü vesilesiyle yapılan etkinlikte konuşan Dernek Başkanı Cetin; "Daha yeşil bir dünya için elimizdeki son fidanı kıyamet sabahına kadar dikeceğiz. Gençlik ve Spor Bakanlığınca desteklenen Genç Lokman Hekimlerin Şifa Kapısı Projesi ne katılan onlarca kişi için fidanları Orman Genel Müdürlüğünden temin etti, yer konusunda muhtarlık yardımcı oldu. Böylece hem kendimiz ve hem de ecdadımız için 520 adet fidanı toprakla buluşturduk." dedi.

Etkinliğe katılan herkes en az 5 fidan dikerek zengin bir etkinlik tertip edildi. Katılımcılara etkinlik sonunda ikram yapıldı. Etkinlik yerine ulaşım katılımcılar tarafından karşılandı. Etkinlik sonunda toplu hatıra fotoğrafı çekildi.



SOSYAL GİRİŞİMLER İÇİN; TEMEL SOSYAL MEDYA EĞİTİMİ

İletişim hayatımızda her zaman önemlidir. Sosyal medya kavramına geçişinin ilk adımları atılırken blog siteleri, sözlük siteleri ve wikipedia ile sosyal medya ortaya çıktı daha sonra facebook ve diğerleri ortaya çıktı. İletişim Uzmanı Cihan Sercem tarafından son dönemde sosyal medya algısı yönünden bir atölye yapıldı. Sosyal medya kanalları olan; instagram, facebook, twitter, linkeden üzerinden de olsa iletişimin temel ilkeleri konusunda ön bilgiler verildi.

Sosyal Girişimlerde özellikle iletişim stratejisi yada planı olmalıdır. Bu plana göre iletilerde yazılacak cümleler, paylaşılacak görseller, ileti zamanlaması ve takvimi gibi konular üzerinde çalışmalar yapıldı. Sosyal medya yönetimi konusunda tecrübelerden bahsedildi.

Projede eğitime katılanların sosyal medya girişimlerinde uygulamalar yapıldı. Katılımcıların soru ve cevaplarıyla etkileşimli bir eğitim oldu.



#

Özet olarak Şifa Atölyesinde etkinlikler devam ederken 2 si canlı performans, 2 si çevrimiçi, 2 ziyaret, 1 fidan dikim etkinliği ve 1 proje pazarı faaliyeti olmak üzere toplamda 8 başlıca faaliyet yapıldı. Canlı performanslarda eğitmenler gözetiminde ve fiziksel atölye ortamında eğitimler yapıldı.

AROMATERAPİ VE FİTOTERAPİ ATÖLYELERİ FAALİYETLERİ Eylül- Ekim- Kasım 2021

1.           Güdül Belediye Başkanı Ziyareti,

2.           Aromaterapi Ve Fitoterapi Atölyeleri-1; Aromaterapiye Giriş, Doç. Dr. Sabri Erbaş,

3.           Aromaterapi Fitoterapi Atölyeleri-2; Şifalı Macunlar Atölyesi,

4.           Proje Kontrolörü Ve Denetçisi Ziyaretleri,

5.           Aromaterapi Fitoterapi Atölyeleri-3; Tıbbi Ve Aromatik Bitkileri Kullanım Şekilleri, Prof. Dr. Selami Selvi,

6.           Uşak Üniversitesi Proje Pazarı,

7.           Aromaterapi Fitoterapi Atölyeleri-4; Şifalı Kremler Atölyesi,

8.           Fidan Dikme Etkinliği.

Projenin 3. döneminde Sabun, Krem ve Şifalı Macunlar Atölye Çalışmaları yapılmıştır. Bu eğitimlere 200 kişi katılırken eğitime katılanlar için 520 fidan dikilmiştir. Projenin bakanlıkça kontrolleri ve projenin proje pazarında sunulması gibi faaliyetler yapılmıştır.

GençLokmanHekimler #TıbbiveAromatikBitkiler #aromaterapi #permakültür #Gençlerİçin #HayataKatıl #GençlikProjeleriDestekProgramı #Ankara

Yorum Gönder

0 Yorumlar