Tek Bir Tohum Hayat Kurtarır mı?

 Sibirya'da yıllardır tek başına yaşayan 76 yaşındaki Agafya Lykova'nın hikayesini biliyor musunuz? 

Babası Karp Lykov 4 çocuğu ve eşiyle birlikte Stalin rejiminden kaçarak 1936 yılında  Sibirya'nın Tayga denilen ıssız bir bölgesine yerleşmiş. Kapılarının önüne ektikleri çavdar ve patatesleri yiyerek besleniyor, yanlarında getirdiği çıkrık ile parçalanan giysileri yerine yenilerini yapıyorlarmış. 

1961 yılında bir felaket olmuş erken gelen donda bütün ektikleri yok olmuş. Aile avlanamadığından bir anda açlıkla karşı karşıya kalmış. Ağaç kabukları, ayakkabıları, bunları yemişler ve anne çocukları yesin diye bir şey yetmediğinden kendisi o yıl açlıktan ölmüş. 

Sonra mucize gibi bir olay olmuş, tesadüfen kulübelerinin zemininde tek bir çavdar tanesi bulmuşlar. Bunu farelerden özenle saklayıp çimlendirmeyi başarmışlar ve buy şekilde yeniden besin kaynağı elde etmeyi başarmışlar.

1978 yılında o bölgede helikopterleri için inebilecekleri yer arayan bir jeolog grubu tesadüfen bu aileyi keşfetmiş. Onlarla bağlantı kurmuşlar ve görmüşler ki 1936'dan bu yana aile dış dünyadan habersiz. O zamana kadar hiç bir virüsle karşılaşmayan çocukların bağışıklığı da düşükmüş ki o görüşmeden sonra ailenin 3  çocuğu ölmüş.

Sonrasında ara ara aileyle bağlantıyı sürdürmüşler, erzak yardımı yapmışlar. 

1988 yılında babanın da ölümüyle Agafya yalnız kalmış ve bir huzurevine yatırılmayı reddetmiş. 

Onları bulan jeolog grubundan emekli olan biri gelip Agafya'nın hemen yakınına kendi kulübesini yani evini yapmış ve 16 sene boyunca ona destek olmuş. Sonunda o jeolog da ölünce Agafya yine yalnız kalmış. 

Bu bir masal değil evet evet gerçek bir hayat hikayesi. Bugün Agafya aynı yerde kendisine yapılan yeni kulübesinde birçok kedi ve köpeği ile birlikte yaşamına devam ediyor.

Agafya'nın ilginç hikayesi bir yana, bence gözden kaçmaması gereken en önemli şey tek bir çavdar tanesi ne ki dememek, o tanenin yaşam olduğunun ayrımına varabilmek, tek bir çavdarın yasam kurtaracağı ya da yokluğunun  yaşamı sonlandırabileceğini fark etmektir.

Annem komşularıyla tohum takas ettiği için şuana kadar daha bir tohum alışverişi yapamadıysam da ben Tohum Takas Gruplarını bu yüzden çok önemsiyorum. Başta takas şenlikleri, takas grupları olmak üzere emeği geçen herkese saygı ve sevgilerimle.






                                             Vefat eden ailesi ile çekilen fotoğraflar





Solda önceki evini görüyoruz. Sağda ise yardımlarla yeni yapılan evini görüyoruz. Alttaki fotoğrafta ise yaşadığı yer, kendi evi ve yanında ölen jeologun kulübesi bulunuyor.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Elimizdekilerin kiymetini bilmek en guzel sekilde degerlendirmek niyeti ile..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle :) Değerini bilmek ve bunu aktarmak önemli

      Sil

Yorumunuz İçin Teşekkürler..