10 Maddelik İklim Manifestosu

Geçtiğimiz ay İstanbul'da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Vizyoner’21 Zirvesinde “İklimi Fark Et” adıyla iş dünyası iklim kriziyle mücadeleye davet edilmişti. Etkinlikte iklim değişikliğine ilişkin kılavuz niteliği taşıyan 10 maddelik İklim Manifestosu açıklandı.

Yayınlanan Örnek Niteliğindeki 10 maddelik İklim Manifestosu şu şekilde: 


1.    Yenilenebilir enerjinin sürdürülebilir bir şekilde artarak kullanımını destekliyor, genel merkezimizde yeşil enerjiden üretim sağlayarak net sıfır emisyon yolunda ilerleyeceğimizi açıklıyoruz.

2.    Yeşil hidrojen, yeni nesil batarya, karbon yakalama ve yenilenebilir gaz teknolojilerinin geliştirilmesi için kendi ekosistemizde çalışmalar yapacağız.

3.    Döngüsel ekonomi ile bir endüstriyel atığın diğeri için ham madde veya enerji olacak şekilde endüstriyel simbiyozun artırılmasını ve Organize sanayi bölgelerinde yeşil üretime geçişte üyelerimiz ile birlikte destek vereceğimizi açıklıyoruz.

4.    Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu için sanayicilerimize yönelik farkındalık çalışmaları yapacağımızı bildiriyor, Enerji verimliliği veri tabanı oluşturulmasını desteklediğimizi beyan ediyoruz.

5.    Türkiye’nin gittikçe azalan su kaynaklarının verimli kullanılması için tarımda salma (vahşi) sulamaya alternatifleri ve sanayide döngüsel su kullanımına yönelik her türlü çalışmanın destekçisi olacağımızı bildiriyoruz.

6.    Sıfır atık politikasını destekliyor, üyelerimizi iklim değişikliğinin etkilerine karşı sürekli bilgilendirileceğimizi, gerçekleştireceği her organizasyonu ve sivil toplum çalışmalarını karbon salımı açısından değerlendirerek aksiyon alacağımızı açıklıyoruz.

7.    İklim değişikliği süreci ile ülkemiz için iklim diplomasisinin öneminin arttığının farkında olarak, Kurumumuzun yurt dışı ve yurt içi tüm platformların iklim diplomasimizin geliştirilmesi için devletimiz tarafından yapılacak her çalışmaya destek sağlayacağımızı beyan ediyoruz.

8.    Türkiye’de Emisyon Ticaret Sisteminin şartlara uygun altyapı ile oluşturulmasını talep ediyoruz.

9.    Milyonlarca insanın yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kalabileceğini ve iklim mültecisi olabileceğini görüyor, Kurumumuzun uluslararası misyonu ile iklim mülteciliği çalışmaları yürüteceğimizi beyan ediyoruz.

10.    Dünyada %30’a varan küresel gıda israfının azaltılması için devlet politikası oluşturulmasını talep ediyor ve politikaya koşulsuz destek sağlayacağımızı açıklıyoruz.



Yorum Gönder

0 Yorumlar