Malatya'da Çat Barajı, Karlık Yaylası ve Porğa Vadisi

Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alan bir ildir. Bu bölüm Doğu Anadolu’nun yaşamaya daha elverişli olan, ılıman ve büyük su kaynaklarını bulunduran kısmıdır. Ilıman iklime, önemli akarsulara ve geniş düzlüklere sahip olması Malatya’nın tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin uğrak noktalarından biri olmasını sağlamıştır. Malatya’nın zenginlikleri olan coğrafi yapısı, iklimi, bitki örtüsü ve su kaynakları aynı zamanda felaketleri de olmuştur. Malatya, tarih boyunca önemli depremlerin, su baskınlarının, çığ ve kaya düşmeleri ile heyelanların meydana geldiği bir şehirdir. Adıyaman, Malatya’ya ya bağlı bir ilçe iken 1954’te il olmuştur. Yeşilyurt ilçesine bağlı Salkonak, Öncü, Ortaköy köyleri Porga mevkii olarak bilinir. Beydağları nın güneyinde kalan bu bölge Çat Barajına suyu akmakta ve bu su da Malatya içme ve sulama suyu olarak kullanılmaktadır.

Kurum olarak Malatya Çat Barajı bünyesinde, Porga havza rehabilitasyonu projesi başlattık.

Yeşilyurt İlçesinin Adıyaman sınırındaki Salkonak köyünde Karlık (Porğa bölgesi) yaylası, 2 bin metrenin üzerindeki dağ ve tepeleri, temiz ve leziz suları, çiçek çeşitliliği ve bol oksijeniyle dağ ve doğa yürüyüşü yapmayı seven ziyaretçileri beklemektedir. Karlık kış aylarında yoğun kar alır, soğuktur; yaz mevsimi geç gelir, erken biter. Meşe, ardıç ve sedir ağaçları nadir de olsa görülebilir. Burada kalıntı ormanlarına da yer yer rastlayabilirsiniz. Bu nedenle gezmek için en uygun zaman Mayıs-Ağustos aylarıdır. Mayıs ayında giderseniz Malatya pazarlarında satılan ışkını kendi elinizle toplayıp yiyebilirsiniz. Ayrıca dere boylarında yetişen kekik, adaçayı ve diğer otlar kokusuyla sizi büyüleyecektir. Şansınız yaver gider ve güneşli havada Karlık’ta bulunursanız muhteşem fotoğraflar çekebilir, kuş gözleyebilirsiniz. Karlık’ta küçük ve büyükbaş hayvancılık faaliyeti ve arıcılık yoğundur. Malatya’nın en lezzetli peynir (bilhassa koyun peyniri ve keçi sütü) ve Porga balının üretildiği yerlerden birisi Karlık’tır. Kayısı mevsimi burada geç biter ve ister taze ister kurutulmuş kaysı temin edebilirsiniz.

Malatya’ya can veren su kaynaklarından biri olan Çat Barajı da Karlık yolu üzerindedir. Çat baraj gölünde yüzen adaları ve balık çiftliklerini görmeyi unutmayın. Karlık’a Yeşilyurt ilçesi Gündüzbey (Kasabasından) geçerek ulaşabilirsiniz. Çoğu asfalt yaklaşık 50 kilometrelik yolu takip ederek tahminen 1,5 saatte ulaşmanız mümkündür. Tarihi camii olan ziyaret edilebilirsiniz.

Borga Vadisi ve Karlık Yaylasının üst tarafında olan Üçgöze köyündeki 450 yaşındaki boylu Ardıç oldukça dikkat çekicidir, burada rakam 1955 metredir.

Dönüşte Gündüzbey meydanında fırında tepsi kebap yaptırabilirsiniz. Acılı ayranı da unutmayalım.

Kaynak: https://docplayer.biz.tr/105673195-Cumhuriyet-donemi-nde-malatya-da-meydana-gelen-afetler.html

Bu bölgeye Malatya'dan yola çıkarak Gündüzbey ve Kapitaj'dan devam ederek ister Kozluk'tan soldan ayrılarak devam edilir yada Çelikhan yolundan devam edilerek baraj kenarından girilir.- Ortaköy mezrasında rakım 1800 m.'dir.

Burada her köyün en az 2 mezrası var.- Ortaköy Mezrası
Karlık Yaylası sağdaki dağın zirvesinde yer alıyor. - Salkonak
Ortaköy yaylaları bir çok anısıyla karşıda duruyor.- Salkonak
Porğa Vadisi bazen verim bazen selerle felaket taşımış.
Bölgede hayvancılık önemli bir gelir kaynağıdır.- Salkonak
Köyler sel derelerinin içinde kaldığını söyleyelim.- Öncü köyü
Gelir durumu oldukça düşük haneler bulunuyor. - Öncü köyü

Bu boylu Ardıç 450 yaşında 1955 metre zirvede bulunuyor- Üçgöze Köyü

Her evin altında kendi hayvanlarını barındıracağı yer bulunmaktadır.- Ortaköy
Porğa Vadisinin suyu içme ve sulama suyu olarak kullanılmak üzere Çat Barajına dökülmektedir.- Ortaköy
Malatya ovasında kayısı bitmiş olabilir ama bu vadide henüz taze kayısı bulmak mümkün.- Ortaköy İlkokulu
Bölgede dağlarında meşe, sedir ve ardıç bulunuyor; ovalarında kiraz, ceviz, kayısı ve dut bulunuyor. -Aşağıköy

Yorum Gönder

0 Yorumlar