UNCCD COP16 Ev Sahibi Riyad süreci; Küresel Gündemde Su Direnci Konularını Öne Çıkarıyor

UNCCD COP 16 Riyad, Suudi Arabistan Krallığı, dünyayı daha zorlu kuraklıklara hazırlamak için siyasi, teknik ve finansal kaynakları harekete geçiren küresel koalisyon Uluslararası Kuraklık Direnci İttifakı'na (IDRA) resmi olarak katılan son ülke oldu. Bu ekleme ile IDRA'nın toplam üyeliği 37 ülke ve 28 hükümetler arası ve araştırma organizasyonuna ulaşarak, iklim değişikliği ve sürdürülemez arazi yönetimi karşısında kuraklıklarla mücadele etme konusundaki artan taahhüdü yansıtıyor.


İspanya ve Senegal liderleri tarafından UN İklim Zirvesi COP27'de başlatılan IDRA, dünyanın en ölümcül ve maliyetli doğal afetlerinden biri olan kuraklıklara karşı dünya liderlerini bir araya getirerek, kuraklık ve iklim değişikliğine karşı direncimizin sadece toprağımızın direnci kadar olduğunu kabul etmektedir. IDRA sekreteryası, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) tarafından yürütülmektedir.

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı Eng. Abdulrahman Abdulmohsen Al Fadley, “IDRA'yı toplumlarımızı ve ekonomilerimizi kuraklık karşısında korumak için bir fırsat olarak görüyoruz. Bu Aralık ayında arazi ve kuraklık üzerine yapılacak en büyük BM konferansına ev sahipliği yaparken, önceliklerimizden biri ülkelerin kuraklığa dayanıklı bir geleceğe olan bağlılıklarını artırmaktır” dedi.

Bakan Al Fadley, Suudi Arabistan'ın COP 16'ya ev sahipliği yapmasının, liderliğinin ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde çevre korumaya olan bağlılığını yansıttığını ve Suudi Yeşil Girişimi ve Orta Doğu Yeşil Girişimi gibi öncü çabalara katkıda bulunduğunu vurguladı.

Al Fadley ayrıca, küresel ölçekte kuraklık direnci inşa etmenin acil ihtiyacını, arazi bozulması ve çölleşmeyle mücadele ederken çevresel, ekonomik ve sosyal etkilerini engellemenin önemini vurguladı. İttifakın, bu sorunları ele almak için etkili kolektif eylemleri teşvik edeceğini ve doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimini gelecek nesiller için sağlayacağını umduğunu belirtti.

Dünyanın dörtte biri zaten kuraklıktan etkilenmiş durumda ve 2050 yılına kadar dört kişiden üçü su kıtlığı ile karşı karşıya kalacak. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da, 2050 yılına kadar nüfusun yüzde 100'ü aşırı yüksek su stresi ile yaşayacak.

İspanya Hükümeti Üçüncü Başkan Yardımcısı, Ekolojik Geçiş ve Demografik Mücadele Bakanı ve IDRA Eş Başkanı Teresa Ribera, Suudi Arabistan Krallığı'nın izinden daha fazla ülkenin takip etmesini teşvik ederek, kuraklık direncinin başlangıç yatırımının on katına kadar geri dönüş sağladığını belirtti: “İttifak, üyelerinin katkıda bulunduğu bilgi, deneyim ve ağlar kadar güçlüdür. Dünya liderlerini IDRA'ya katılmaya, insanlığın kuraklıkla başa çıkma şeklini dönüştürmeye ve krizler gelmeden önce kolektif savunmamızı inşa etmeye davet ediyorum.”

UNCCD İcra Sekreteri Ibrahim Thiaw, “Kuraklıklar doğal bir olgu, ancak topraklarımızı bozarak ve iklimi değiştirerek onları hızlandırıyoruz. UNCCD COP16'ya yaklaşırken, ülkeleri sağlıklı topraklar ve kuraklığa dayanıklı toplumlar ve ekonomiler için hedeflerini yükseltmeye çağırıyorum” diye ekledi.

Arazi ve Kuraklık için Dönüm Noktası Bir Yıl

2-13 Aralık tarihleri arasında Riyad'da gerçekleşecek olan UNCCD COP16, UNCCD'nin 197 Tarafının en büyük toplantısı olacak, Orta Doğu bölgesinde düzenlenecek ilk toplantı ve Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yaptığı en büyük çok taraflı konferans olacak. Krallık ayrıca 2024 Dünya Çevre Günü'nü arazi restorasyonu, çölleşme ve kuraklık direnci odaklı olarak küresel çapta kutlayacak.

17 Haziran 2024'te, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin (UNCCD) 30. yıldönümü olan Çölleşme ve Kuraklık Günü kutlanacak. Bu, iklim ve biyolojik çeşitlilikle birlikte üç Rio Sözleşmesi'nden biridir.


1Çölleşme ve Kuraklık Günü 30 yılında

Toprağımızın geleceği tehlikede. Çölleşme, arazi bozulması ve kuraklık, zamanımızın en acil çevre sorunları arasında yer almaktadır ve dünya genelinde tüm arazi alanlarının %40'ına kadar olan kısmı zaten bozulmuş olarak kabul edilmektedir.

Sağlıklı toprak sadece gıdamızın %95'ini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bizi giydirir, barındırır, iş ve geçim kaynakları sağlar ve kötüleşen kuraklık, sel ve orman yangınlarından korur. Ancak her saniye, dört futbol sahası büyüklüğünde sağlıklı arazi bozulmakta ve bu her yıl toplam 100 milyon hektara ulaşmaktadır.

Büyüyen dünya nüfusları, sürdürülemez üretim ve tüketim kalıpları ile birleştiğinde, doğal kaynaklara olan talebi körüklemekte ve araziye aşırı baskı yaparak bozulma noktasına getirmektedir. Çölleşme ve kuraklık, zorunlu göçü tetikleyerek her yıl on milyonlarca insanı yerinden olma riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır.

Dünyanın 8 milyar nüfusunun 1 milyardan fazlası, 25 yaşın altındaki gençlerden oluşmakta olup, özellikle geçimlerini arazi ve doğal kaynaklara doğrudan bağımlı olan bölgelerde yaşayan gelişmekte olan ülkelerde bulunmaktadır. Kırsal nüfus için iş olanakları yaratmak, gençlere eko-girişimcilik fırsatları sunan ve aynı zamanda en iyi uygulamaları ölçeklendiren uygulanabilir bir çözümdür. Arazi restorasyonuna yatırılan her 1 USD, 30 USD'ye kadar geri dönüş sağlayabilir.

Bu yıl Çölleşme ve Kuraklık Günü'nün teması olan "Toprak için Birleşin. Mirasımız. Geleceğimiz." arazi yönetiminin geleceğini vurgulamaktadır - dünya genelinde milyarlarca insanın istikrar ve refahını sağlamak için en değerli kaynağımız.

2024 Çölleşme ve Kuraklık Günü'nün küresel gözlemi, sözleşmenin imzacılarından ve kararlı destekçilerinden biri olan Almanya Hükümeti tarafından ev sahipliği yapılacaktır. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) ve 1999'dan beri UNCCD Sekreteryası'na ev sahipliği yapan Bonn Şehri ile birlikte, kamuya yönelik bir dizi etkinlik düzenleyeceğiz. Bir fotoğraf sergisi, eğitim programları ve müzik performansları, Güne öncesinde başlatılacak sosyal medya kampanyasıyla birlikte, bu yılın temasının küresel düzeyde ulaşmasını sağlayacaktır.

17 Haziran 2024'te Bundeskunsthalle'deki küresel gözlem etkinliği, aynı zamanda UNCCD'nin 30. yıldönümünü de işaret ederek, dünya liderlerini, gençleri ve akademi, sivil toplum, spor ve eğlence dünyasından önde gelen kişilikleri bir araya getirerek, Aralık 2024'te Riyad, Suudi Arabistan'da yapılacak en büyük BM arazi ve kuraklık konferansı öncesinde (UNCCD COP16) toprak için birleşme konusundaki güçlü arzuyu sergileyecektir.

Yeşil İşler


“UNCCD, gençlik ve gençlik örgütlerinin arazi kullanımına ilişkin karar alma süreçlerinde güçlü bir söz sahibi olduğu ve çölleşme, arazi bozulması ve kuraklıkla mücadelede hayati aktörler olarak kabul edildiği bir geleceği gerçekleştirmeye çabalıyor. UNCCD Genel Sekreteri İbrahim Thiaw, bu taahhütle, doğayla sağlıklı bir ilişki kuran anlamlı işler ve kariyerlere dayalı, daha eşitlikçi ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye ilham veren yeni nesil "toprak girişimcileri" yaratmayı hedefliyor" dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre, gençlerin gıda sistemlerinin dönüştürülmesi ve arazi restorasyonu faaliyetlerine dahil edilmesi, gençlerin istihdam ihtiyaçlarını karşılamak için önümüzdeki 15 yıl içinde gerekli olan tahmini 600 milyon işin yaratılmasına katkıda bulunabilir. [1]

Gençler için İnsana Yakışır İşler, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin merkezi bir unsuru olan genç istihdamı sorununa çözüm bulmak amacıyla Birleşmiş Milletler sisteminin ortak çabası olarak 2016 yılında başlatıldı. Hükümetleri, sosyal ortakları, özel sektörü, gençliği ve sivil toplum kuruluşlarını ve diğerlerini bir araya getiren küresel, çok paydaşlı bir girişimdir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar