Kış mevsimi kendini ilk kar ile gösterdi. Propolis ve udihindi ile kışı karşılayın. Muhakkak probiyotiklere sığının. Bu kış kendinize yeni bir başlangıç yaparak deo ve masaj kreminizi aromatik yağlarla hazırlanan doğal kremler kullanın. Besler Şifa, Bitkisel Kozmetik ve Doğal Yaşam Ürünlerini İnstagram vitrininden yada Hepsiburada Mağaza yada Trendyol mağazamızdan temin edebilirsiniz.
Yine gündem olarak 1-İklim, çölleşme ve çevre gündemi; 2-Doğal kaynaklar, ormanlar, ekosistem, biyoçeşitlilik; 3-Ekoköy Evi Gündemi; 4-Yapay Zeka Gündemi; 5-Gelecek Programı olarak 5 ayrı başlıkla gündemi sunuyoruz.
1-İklim, çölleşme ve çevre gündemi;
Ülkeler, COP29’da, küresel karbon piyasasına ilişkin kurallar konusunda bir anlaşmaya vardı. Taraflar, küresel ısınmayla mücadeleye yardımcı olmak için milyarlarca doların yeni projelere aktarılacağını söylüyor. Yani karbon kredilendirmesi git gide önemli hale gelecek. Peki karbon kredisi için daha önceki blog yazılarımızı okudunuz mu?
İklim değişikliği konusunda doğru ve güncel bilgilerin sunulduğu çevrim içi bir platform olan Türkiye'nin ilk İklim Portalı, Ankara'da düzenlenen etkinlikle resmen açıldı. Türkiye'nin iklim hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlaması amaçlanan portal, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Türkiye'de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı ile UNDP Türkiye iş birliğinde hazırlandı.
Kuraklık, arazi bozulumu ve sürdürülebilir tarımsal gıda sistemleri gibi birçok konunun ele alınacağı COP16, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da başladı. Türkiye de zirvede Çölleşme ile Mücadele Ulusal Strateji ve Eylem Planı’nı açıklıyor.
Bu yıl, “Üçüz Dönüşüm Çağında Sürdürülebilir Finans: Dijitalleşme, Karbonsuzlaşma ve Sosyal Etki” teması ile 10. kez düzenlenen Sürdürülebilir Finans Forumu’nda, tüm sektörlerde sürdürülebilirliğin benimsenmesinin bir tercih değil, bir gereklilik olduğu vurgulandı. Ayrıca pandemi, çatışmalar ve savaşlar, jeopolitik risklerin yanı sıra iklim ve enerji krizi, politik seçimler gibi etkenlerin sürdürülebilirliğin daha da önemsenmesine yol açtığının altı çizildi.
İklim değişikliğinin gelişmekte olan küçük ada devletlerinde sağlık ve yaşam üzerine etkisi üzerine yapılan ilk kapsamlı araştırmanın sonuçlarına göre, bu ülkelerde beslenme şekli değişiyor, viral hastalıkların yayılma potansiyeli artıyor. Raporu kaleme alan bilim insanları ayrıca zengin ülkelere harekete geçmeleri yönünde çağrıda da bulunuyor…
2-Doğal kaynaklar, ormanlar, ekosistem, biyoçeşitlilik;
FAO'nun uluslararası ormancılık dergisi Unasylva, Akdeniz ormanlarının yeniden canlandırılmasıyla ilgili özel bir sayı yayımladı. "Akdeniz Bölgesinin Yeniden İnşası: Durum ve Zorluklar" başlıklı bu sayıya İngilizce ve İspanyolca erişilebilir. Dergi
11 Aralık “Uluslararası Dağlar Günü”nün 2024 teması “Dağ Çözümleriyle Sürdürülebilir Bir Gelecek – Yenilik, Uyum ve Gençlik” olarak belirlendi. Tema ile dağ topluluklarının, yüzyıllar boyunca zorlu çevre koşullarına uyum sağlamak, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, yoksulluğu azaltmak ve dağ bölgelerinde ekosistemleri korumak adına geliştirdiği çözüm yollarını gençlere aktarmak ve yanı sıra yeni koruma yollarını yine gençlere öğretmek hedefleniyor.
3-Ekoköy Evi Gündemi;
Kamuoyunda “zayıflama ilacı” olarak nam salan “Ozempic”in diyabet dışında faydalı olduğu bir dert daha belirlendi: kireçlenmeye bağlı diz sancıları...
ABD / Georgia Üniversitesi’nin 250 binden fazla kişi üstünde yürüttüğü çalışma, omega-3 ve omega-6 yağlarından yana zengin beslenmenin kanser riskini azalttığını ortaya koymuş. Özellikle kolon, mide ve akciğer kanserlerinde.
ChatGPT ile yapılan bir çalışmada, yapay zeka botu kullanan doktorların hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda daha iyi performans sergilediğini gösterdi. Daha da düşündürücü olan kısmıysa, sadece ChatGPT ile yürütülen süreçlerin, insan doktorlardan da daha iyi sonuç vermiş olması.
Kaz Dağları'nda Maden ve Doğa Karşı Karşıya; Kaz Dağları'nda Cengiz Holding'e bağlı Turbo Bakır Şirketi'nin 6.000 hektarlık alanda maden arama projesi için aldığı izin, doğa ve çevre savunucuları arasında endişe yarattı. ÇED raporuna göre, 19 yıllık proje kapsamında 353.511 ağacın kesileceği ve bölgede ciddi ekolojik tahribatın yaşanabileceği belirtiliyor. Hacıbekirler, Muratlar, Halil Ağa, Yanıklar, Osmaniye ve Yaylacık köylerini etkileyen projede, hem orman varlıklarının hem de su kaynaklarının tehdit altında olduğu ifade ediliyor. Bu gelişmeler üzerine, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği ve Ayvalık Tabiat Derneği gibi sivil toplum kuruluşları dava süreçlerini başlatarak doğayı koruma mücadelesi başlattı.
4-Yapay Zeka Gündemi;
Google diğer yandan ChatGPT muadili “Gemini” adlı yapay zeka botunun iOS platformuna özel uygulamasını kullanıma sundu.
5-Gelecek Program gündemini sunuyoruz.
|
- İnstagram vitrininden yada
- Trendyol mağaza'mız yada
- Hepsiburada Mağaza'mızdan temin edebilirsiniz.
0 Yorumlar
Yorumunuz İçin Teşekkürler..