Anadolu Leoparı İlk Kez Net Görüldü

Anadolu Leoparı yani bilimsel Latince adıyla Panthera Pardus Tulliana, Orta Doğu ve Batı Asya'da yaygın olan İran parsının Anadolu'da yaşayan bir ırkıdır. Yerli işletim sistemimiz olarak görülen açık kaynak kodlu Pardus'un ismi de bu türün isminden alınarak türe dikkat çekilmiştir. 

On iki hayvanlı Türk takviminde aylardan birisi Aybarstır. Yani kar leoparı olarak bildiğimiz günümüzde Orta Asya'da yaşayan türdür. Daha sonraki yıllarda Aybars takvimdeki yerini pars olarak almış ve öyle kalmıştır. Aybars ise hala günümüzde erkek çocuklara da isim olarak verilen bir isimdir. 

Anadolu Leoparının görülmesi, görüldüğü alanda daha birçok yaban hayatı popülasyonun varlığını göstermektedir. Böylesine nadir türlerin doğada görülmesi bizi daima heyecanlandırmakla birlikte tabi mutlu da etmekte.

Termal kameralarla ilk kez çok net görüntülenen Anadolu Leoparının, fotoğraflarının nerede ve ne zaman çekildiğine dair bilgi verilmiyor. Ayrıca Leoparın ülkemizde varlığına yönelik net verilerin elde edilmiş olması sevindirici olsa da maalesef ülkemizde bu türün görüntülenmesi neslini devam ettirebilmesi için yeterli değil. Yaban Hayatı uzmanlarınca aslında leoparın her zaman ülkemizin dağlarında olduğu ve hiçbir zaman neslinin tükenmediği belirtiliyor.

Ülkemizde görüntülenen bu leopar neslinin tehdit altında olmasının başlıca nedenleri, yaban hayatı ve doğal yaşam açısından yaşam alanlarının zarar görmesi, insan - leopar karşılaşması/çatışması ve özellikle izinsiz kaçak avlanmadır.

Türkiye'nin dağlarında nesli tükenmekte olan bir leoparın yıllardır ilk kez bir foto kapan tarafından net şekilde görüntülenebildiğini kaydeden uzmanlar, Anadolu leoparı insanlardan uzakta yaşadığı için normalde fark edilmesinin zor olduğunu söylüyor.

Anadolu Leoparlarını Korumak İçin;

Leoparları korumak demek, birçok türün yaşamını korumak demektir. Bunun için öncelikli olarak, leoparlar sistematik olarak izlenmeli, kullandığı ekolojik koridorlar öğrenilmeli ve şu anki yaşam alanlarında nasıl tehditlerle karşı karşıya olduğu tespit edilmelidir. Elde edilen veriler doğrultusunda, bu alanlarda türün devamını olumsuz etkileyecek her türlü faaliyetin yasaklanması ya da en yüksek derecede engellenmesi gerekiyor.

Tüm hayvanların yaşamının devamı, ayrıca yaşam alanların artırılması için Yeşil Orman Okulu olarak çalışmalarımız devam etmektedir.

Bu konuda  Yeşil Orman Okulu  olarak hazırladığımız  Hayvan Hakları Rehberi  Kitabımız ilginizi mutlaka çekecektir;

Hayvan Hakları Rehberi



Türün Güvenliği için yerini paylaşmıyoruz.. Kaynak: Karadeniz Teknik Üniversitesi


Yorum Gönder

0 Yorumlar